AldiNonia

AldiNonia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 72]

Zielone ciasteczka Matcha

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 80
         
ocena: 5/5 głosów: 2

U mnie nadal moda na Matcha. Uwielbiam ten zielony kolor. Wypieki pozostają naturalnie zielone i bez dodatku sztucznego barwnika. Ciasteczka są wyjątkowo kruche i smaczne.

Zielone ciasteczka Matcha

Składniki:

Zielone ciasteczka Matcha

 

  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 2 łyżki zielonej herbaty Matcha
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 170g miękkiego masła
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego

 

Sposób przygotowania:

Zielone ciasteczka Matcha

ETAP 1:

Zielone ciasteczka Matcha
Wszystkie składniki suche należy dokładnie wymieszać

1. Do dużej miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier i herbatę Matcha.

2. Dokładnie wymieszaj łyżką

ETAP 2:

Zielone ciasteczka Matcha
Masło musi być miękkie, bo łatwiej się wyrabia ciasto.

3. Zrób dołek i wbij jajko oraz dodaj masło.

ETAP 3:

Zielone ciasteczka Matcha
Wyrobiona masa jest bardzo zbita i dobrze odstaje od ręki.

4. Zmiksuj wszystkie składniki na gładką masę. Możesz również ciasto wyrobić ręką, bo masa w ogóle się do niej nie przykleja.

ETAP 4:

Zielone ciasteczka Matcha
Wykrojone ciasteczka mają średnicę 2cm. Z takiej wielkości wychodzi ok. 80 szt.

5. Rozwałkuj masę na stolnicy i wykrawaj okrągłe ciasteczka - ja użyłam okrągłego wykrojnika o średnicy 2 cm. Możesz użyć większego.

6. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.

7. Wycięte ciasteczka układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.


8. Piecz 12-15 min. Nie mogą być bardzo zrumienione, bo tracą efekt.

9. Po upieczeniu odstaw do wystudzenia, bo gorące są bardzo kruche i się łamią.

10. Po ostudzeniu przełóż pojedynczo na tacę lub deskę i przygotuj do dekoracji.

ETAP 5:

11. Czekoladę podziel na kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej.

12. Na wystudzonych ciasteczkach rób kleksy czekoladowe i dekoruj wg uznania.

Smacznego