Sposób przygotowania:
Zielone ciasteczka MatchaETAP 1:
1. Do dużej miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier i herbatę Matcha.
2. Dokładnie wymieszaj łyżką
ETAP 2:
3. Zrób dołek i wbij jajko oraz dodaj masło.
ETAP 3:
4. Zmiksuj wszystkie składniki na gładką masę. Możesz również ciasto wyrobić ręką, bo masa w ogóle się do niej nie przykleja.
ETAP 4:
5. Rozwałkuj masę na stolnicy i wykrawaj okrągłe ciasteczka - ja użyłam okrągłego wykrojnika o średnicy 2 cm. Możesz użyć większego.
6. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
7. Wycięte ciasteczka układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
8. Piecz 12-15 min. Nie mogą być bardzo zrumienione, bo tracą efekt.
9. Po upieczeniu odstaw do wystudzenia, bo gorące są bardzo kruche i się łamią.
10. Po ostudzeniu przełóż pojedynczo na tacę lub deskę i przygotuj do dekoracji.
ETAP 5:
11. Czekoladę podziel na kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej.
12. Na wystudzonych ciasteczkach rób kleksy czekoladowe i dekoruj wg uznania.
Smacznego