Sposób przygotowania:
Kruche mini strudelki z suszonymi figamiCiasto:
Masło, cukier, miód, sól, aromaty i cynamon wymieszać mikserem na puszystą masę.
Dodać żółtka i nie przerywając mieszania (na małych obrotach miksera) - stopniowo wsypywać mąkę oraz proszek do pieczenia.
Ciasto owinąć folią spożywczą i schować do lodówki minimum na 2 godziny.
Następnie podzielić je na 2 równe części.
Każdą część bardzo cienko rozwałkować na długie prostokąty o szerokości około 8 cm.
(Zalecam wałkowanie ciasta między dwoma kawałkami papieru do pieczenia, bo przylega do wałka.)
Nadzienie:
Składniki nadzienia dokładnie zblendować.
Ciastka:
Masę figową podzielić na 2 równe części.
Z każdej z nich za pomocą lekko zwilżonych dłoni uformować z długie wałeczki o długości prostokątów z ciasta.
Wałki ułożyć na środku ciasta.
Całość ostrożnie zwinąć w rulon i oba rulony przełożyć na blachę wysłaną papierem do pieczenia złożeniem do dołu, lekko spłaszczyć.
Tak przygotowane strudle wstawić do lodówki minimum na 1 godzinę.
Po tym czasie oba wałki pokroić 5-6 centymetrowe kawałki.
Pieczenie:
Ciastka piec w rozgrzanym piekarniku przez około 12 minut w temperaturze 180 stopni.
Ostudzone można posypać cukrem pudrem.
gusia1000