SUPERPRZEPIS

Kruche mini strudelki z suszonymi figami

  • 1
  • Di bloguje
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
  • KALORIE: 150
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Kruche mini strudelki z suszonymi figami Więcej zdjęć (2)

To jedne z najlepszych kruchych ciastek jakie istnieją. Naprawdę są pyszne i cudownie pachną, a samo ciasto wręcz rozpływa się w ustach. Uwielbiam ich smak oraz uroczy wygląd.

Składniki:

Kruche mini strudelki z suszonymi figami

Około 20 sztuk, ciasto:

  • 150 g mąki pszennej
  • 85g masła/margaryny
  • 50g cukru
  • 25g miodu
  • 2 żółtka
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta cynamonu (solidna)
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • kilka kropel aromatu cytrynowego
  • kilka kropel aromatu pomarańczowego

Nadzienie:

Opcjonalnie:

  • cukier puder do posypania ciastek

Sposób przygotowania:

Kruche mini strudelki z suszonymi figami

Ciasto:

Kruche mini strudelki z suszonymi figami
Ciasto powinno być porządnie schłodzone.

Masło, cukier, miód, sól, aromaty i cynamon wymieszać mikserem na puszystą masę.

Dodać żółtka i nie przerywając mieszania (na małych obrotach miksera) - stopniowo wsypywać mąkę oraz proszek do pieczenia.

Ciasto owinąć folią spożywczą i schować do lodówki minimum na 2 godziny.
Następnie podzielić je na 2 równe części.

Każdą część bardzo cienko rozwałkować na długie prostokąty o szerokości około 8 cm.
(Zalecam wałkowanie ciasta między dwoma kawałkami papieru do pieczenia, bo przylega do wałka.)

Nadzienie:

Kruche mini strudelki z suszonymi figami
Moje figi były mięciutkie, ale jeśli posiadacie twardsze - zalejcie je wrzątkiem i odstawcie na 10 minut.

Składniki nadzienia dokładnie zblendować.

Ciastka:

Kruche mini strudelki z suszonymi figami
Dzięki ponownemu chłodzeniu ciastka bardziej zachowają swój kształt.

Masę figową podzielić na 2 równe części.

Z każdej z nich za pomocą lekko zwilżonych dłoni uformować z długie wałeczki o długości prostokątów z ciasta.

Wałki ułożyć na środku ciasta.

Całość ostrożnie zwinąć w rulon i oba rulony przełożyć na blachę wysłaną papierem do pieczenia złożeniem do dołu, lekko spłaszczyć.

Tak przygotowane strudle wstawić do lodówki minimum na 1 godzinę.

Po tym czasie oba wałki pokroić 5-6 centymetrowe kawałki.

Pieczenie:

Kruche mini strudelki z suszonymi figami
Ciastka powinny być lekko zarumienione.

Ciastka piec w rozgrzanym piekarniku przez około 12 minut w temperaturze 180 stopni.

Ostudzone można posypać cukrem pudrem.


Tagi:

ciastka