Sposób przygotowania:
Kokosanki z białekMasa:
Wiórki zalać uprzednio roztopionym masłem i dokładnie wymieszać. Białka (z solą) ubić na sztywną pianę i pod koniec ubijania stopniowo połączyć z cukrem. Na samym końcu wsypać mąkę. Połowę białek ostrożnie wmieszać do wiórek i jak całość będzie jednolita - dodać pozostałe białka.
Formowanie:
Z powstałej masy należy uformować kuleczki - mniej więcej wielkością przypominające orzech włoski. Ciasto można wykładać łyżką, robić kulki wilgotnymi dłońmi lub rozetki za pomocą szprycy do kremu (efekt na zdjęciu głównym).
Kokosanki ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia.
Pieczenie:
Ciastka należy piec w rozgrzanym piekarniku przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Upieczone powinny być rumiane z zewnątrz. Wierzchnie wiórki kokosowe stwardnieją w trakcie stygnięcia.
gusia1000
ciasteczka