motyl87

motyl87

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 177]

Kokosanki z czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne ciasteczka kokosowe oblane mleczną czekoladą

Kokosanki z czekoladą

Składniki:

Kokosanki z czekoladą

 

  • 2 białka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
  • 2 łyżeczki drobnego cukru
  • 2 krople aromatu wanieliowego
  • 1/2 kostki mlecznej czekolady

Sposób przygotowania:

Kokosanki z czekoladą
Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ubijając powoli dodawać cukier puder i aromat wanieliowy. Kiedy masa będzie śnieżnobiała i lekko szklista dodać skórkę otartą z cytryny, wiórki kokosowe oraz cukier. Wszystko delikatnie wymieszać. Ciasto umieścić w szprycy z szeroką końcówką. Wyciskać małe porcje na pergamin ułożony na blaszce, zachowując odstępy między ciastkami. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni. Piec 10-15 minut. Zdjąć z blachy i ostudzić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i posmarować przestudzone kokoski.

Tagi:

czekolada