mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Kokosowa zupa z fasolką, marchwią i tofu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Smaczna zupa, mocno pikantna dzięki dodatkowi czerwonej pasty curry. Całość delikatnie łagodzi mleczko kokosowe.

Kokosowa zupa z fasolką, marchwią i tofu Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kokosowa zupa z fasolką, marchwią i tofu

 

  • 1/4 szkl. czerwonej pasty curry
  • 700 g mleka kokosowego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 3 szkl. bulionu warzywnego
  • 1/4 szkl. świeżo wyciśniętego soku z limonki
  • 1/4 szkl. pokrojonego w cienkie plasterki imbiru
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 szkl. marchewki pokrojonej w cienkie plasterki (ok. 4 szt.)
  • 250 g zielonej fasolki szparagowej
  • 3/4 szkl. posiekanej kolendry
  • 1/2 opakowania tofu naturalnego pokrojonego w kostkę do podania
  • grzanki z chleba do podania

Sposób przygotowania:

Kokosowa zupa z fasolką, marchwią i tofu
W garnku rozgrzewam olej. Czosnek obieram i przepuszczam przez praskę, podsmażam na rozgrzanym tłuszczu 30 sekund. Dodaję pastę curry, smażę jedną minutę mieszając. Po czym wsypuję cukier. Po minucie zmniejszam ogień do minimum, wlewam mleko kokosowe, bulion warzywny, sok z limonki, imbir i sos sojowy. Przykrywam garnek pokrywką i gotuję całość ok. 15 minut. Po tym czasie dodaję obraną, umytą i pokrojoną w plasterki marchewkę - gotuję 3 minut. Następnie dodaję oczyszczoną, umytą i pokrojoną na kawałki fasolkę- gotuję 20 minut aż będzie miękka. Garnek zdejmuję z ognia. Tofu kroję w kostkę, krótko podsmażam je na patelni. Do zupy dodaję tofu i posiekaną zieleninę. Podaję z grzankami.
Kokosowa zupa z fasolką, marchwią i tofu
W garnku podsmażam czosnek posiekany drobno
Kokosowa zupa z fasolką, marchwią i tofu
Marchewkę obieram, myję i kroję w plasterki
Kokosowa zupa z fasolką, marchwią i tofu
Do zupy dodaję mleczko kokosowe, bulion, sos sojowy
Kokosowa zupa z fasolką, marchwią i tofu
Na koniec dodaję pokrojoną fasolkę do zupy i gotuję