Gabi

Gabi

Starszy Kucharz
[Przepisów: 27]

Kokosowe batoniki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Gotujemy mleko z cukrem, dodajemy kokos i gotujemy na małym ogniu do momentu aż kokos całkowicie wchłonie płyn przez ok 3 min.

Kokosowe batoniki

Składniki:

Kokosowe batoniki

 

  • 5 łyżek cukru
  • 200 ml mleka lub słodkiej śmietany 12%
  • 10 dag masła
  • 10 dag margaryny
  • 15 dag czekolady deserowej lub mlecznej
  • 20 dag wiórków kokosowych

 

Sposób przygotowania:

Kokosowe batoniki
Gotujemy mleko z cukrem, dodajemy kokos i gotujemy na małym ogniu do momentu aż kokos całkowicie wchłonie płyn przez ok 3 min. Dodajemy kawałki masła i podgrzewamy aż masło się roztopi. Studzimy masę i odstawiamy w chłodne miejsce przez kilka godzin. Po odczekaniu a ręce sypiemy cukier puder i lepimy z chłodnego ciasta batoniki.Przygotowujemy blachę, wykładamy papierem i nacieramy margaryną. W garnku topimy czekoladę z margaryną i uważamy aby się nie zagotowało. Polewamy batoniki czekoladą tak aby cały batonik był nią pokryty. Odstawiamy do lodówki i czekamy, aż czekolada zastygnie. po kilku godzinach batoniki są gotowe do zjedzenia. Smacznego.