Sposób przygotowania:
Kokosowe kudłacze, czyli australijskie lamingtony
Przygotowanie kokosowych kudłaczy: 1. Oddzielam białka od żółtek. Ubijam białka, dodaję cukier. Następnie dodaję żółtka, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz wodę. Wszystko miksuję. 2. Niedużą blachę (ok. 20x40 cm) wykładam papierem do pieczenia, przekładam ciasto. Piekę 18 minut w temperaturze 200°C (wkładam do nagrzanego piekarnika, używam termoobiegu). 3. Upieczony biszkopt zostawiam do ostygnięcia. Następnie kroję w kostkę o boku ok. 3 cm. 4. W rondelku, na niedużym ogniu, rozpuszczam margarynę. Kolejno dodaję cukier, mleko i kakao. Mieszam do rozpuszczenia cukru i połączenia wszystkich składników. Delikatnie schładzam polewę – tak aby nadal była płynna, ale już nie gorąca. 5. Biszkoptowe kostki zanurzam w polewie, następnie obtaczam w wiórkach kokosowych. Pozostawiam na 2-3 h w chłodnym miejscu – do zastygnięcia polewy.