Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Kokosowe pralinki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Pralinki z maślanym kokosowym nadzieniem w kształcie dinozaurów to słodki przysmak nie tylko dla dzieciaków, zasmakują także dorosłym.

Kokosowe pralinki

Składniki:

Kokosowe pralinki

 

  • 90 g czekolady deserowej
  • 20 g masła
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki syropu kokosowego
  • 2 łyżki mleka

Sposób przygotowania:

Kokosowe pralinki

Etap 1

Kokosowe pralinki
Foremki do muffinek wysmarowane roztopioną czekoladą.

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, przestudzić. Za pomocą pędzelka wysmarować nią foremki do pralinek (wybrałam w kształcie dinozaurów), odłożyć na 10 minut do lodówki. Następnie nanieść pędzelkiem drugą warstwę czekolady, schłodzić. Nałożyć trzecią warstwę, ponownie schłodzić.

Etap 2

Kokosowe pralinki
Masło roztapiane w rondelku z syropem kokosowym.

Masło roztopić z syropem kokosowym.

Etap 3

Kokosowe pralinki
Mleko i wiórki kokosowe dodane do masła z syropem.

Dodać wiórki kokosowe, wymieszać. Wlać mleko, zagotować. Gotować, cały czas mieszając, aż połowa płynu odparuje.

Etap 4

Kokosowe pralinki
Posmarowane czekoladą foremki napełnione kokosowym nadzieniem.

Masę przestudzić, napełnić nią posmarowane czekoladą foremki prawie do pełna.

Etap 5

Kokosowe pralinki

Na wierzchu rozsmarować pozostałą roztopioną czekoladę.

Etap 6

Kokosowe pralinki

Pralinki mocno schłodzić w lodówce. Gotowe pralinki delikatnie wyjąć z foremek.