SUPERPRZEPIS

Pralinki orzechowo-kokosowe

  • 14
  • misia5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14
Pralinki orzechowo-kokosowe Więcej zdjęć (5)

Tyle radości z takiej małej słodkości:) Pralinki są doskonałe zwłaszcza dla miłośników kokosa i orzechów.

Składniki:

Pralinki orzechowo-kokosowe

 

  • 125 g mlecznej czekolady

 

  • Nadzienie kokosowe:

 

 

  • Nadzienie orzechowe:

 

 

Sposób przygotowania:

Pralinki orzechowo-kokosowe
125 g mlecznej czekolady łamiemy na kawałki wsypujemy do miseczki i topimy w kąpieli wodnej.



Następnie za pomocą pędzelka smarujemy nią foremki do czekoladek. Pierwsze warstwa musi być bardzo cieniutka. Tak pomalowane foremki wstawiamy na 5 minut do lodówki.Następnie po raz drugi malujemy foremki czekoladą i po raz kolejny wstawiamy na 5 minut do lodówki. Po wyjęciu z lodówki po raz trzeci i już ostatni malujemy wnętrza foremek czekoladą i wstawiamy na 10 minut do lodówki.



Teraz zabieramy się za robienie nadzienia.



Nadzienie kokosowe:



Do garnuszka wsypujemy kokos zalewamy mlekiem i gotujemy, aż cały płyn zostanie wchłonięty przez kokos. Następnie zdejmujemy z ognia i dodajemy połamaną na kostki biała czekoladę. Całość mieszamy, aż czekolada się rozpuści i połączy z kokosem po czym odstawiamy do ostygnięcia.



Nadzienie orzechowe:



Orzechy mielimy lub bardzo drobno siekamy. Do garnuszka wlewamy mleko i wsypujemy do niego zmielone orzechy. Całość gotujemy aż płyn zostanie wchłonięty. Następnie zdejmujemy z ognia dodajemy połamaną na kostki czekoladę i dokładnie mieszamy, aż czekolada się połączy z orzechami po czym odstawiamy do ostygnięcia.



Gdy czekolada w foremkach dokładnie zastygła wyjmujemy je z lodówki i napełniamy ostudzonymi nadzieniami.



Najpierw do czekoladek nakładamy nadzienie orzechowe, a następnie kokosowe.



Wierzch każdej czekoladki zamykamy pozostałą czekoladą mleczną. Tak przygotowane czekoladki wkładamy na przynajmniej 30 minut do lodówki, by czekolada dokładnie zastygła.
Pralinki orzechowo-kokosowe
Wnętrze każdej foremki smarujemy rozpuszczoną czekoladą
Pralinki orzechowo-kokosowe
Przygotowujemy nadzienie orzechowe i kokosowe
Pralinki orzechowo-kokosowe
Do każdej foremki nakładamy nadzienie orzechowe
Pralinki orzechowo-kokosowe
Na nadzienie orzechowe nakładamy nadzienie kokosowe po czym zamykamy czekoladki pozostałą mleczną czekoladą