Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Kokosowe racuszki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Drożdżowe, puszyste racuszki z dodatkiem wiórków kokosowych, oprószone cukrem pudrem. Doskonałe na śniadanie, kolację lub deser.

Kokosowe racuszki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kokosowe racuszki

 

  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 20 g świeżych drożdży
  • 5 łyżek cukru
  • 3 jajka
  • 32 g cukru waniliowego
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Kokosowe racuszki
Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem 1 łyżki cukru, odstawić na kilka minut. Jajka lekko ubić z resztą cukru i cukrem waniliowym. Do jajek z cukrem dodać wiórki kokosowe, mąkę i rozczyn drożdżowy. Dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Na patelnię kłaść porcje ciasta (ok. 2 łyżki stołowe na jeden racuszek). Racuszki smażyć na rumiano z obu stron. Gotowe racuszki oprószyć cukrem pudrem.
Kokosowe racuszki
Drożdże rozpuszczone w ciepłym mleku z dodatkiem cukru.
Kokosowe racuszki
Jajka lekko ubite z cukrem i cukrem waniliowym.
Kokosowe racuszki
Wszystkie składniki ciasta na racuszki dokładnie wymieszane.
Kokosowe racuszki
Porcje ciasta kładzione na rozgrzany na patelni olej.

Tagi:

jajko jajka