kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Kokosowy pudding chia z jagodami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Nasiona chia ode pewnego czasu zyskały sporą popularność za sprawą zawartych w nich wartości odżywczych. Zawierają sporo błonnika i białka a także kwasów omega-3 i wapnia.

Kokosowy pudding chia z jagodami

Składniki:

Kokosowy pudding chia z jagodami

podstawowe

  • duża puszka mleka kokosowego / 400 ml
  • 100 ml dowolnego mleka
  • 4 czubate łyżki nasion chia / ¼ szklanki
  • 2 łyżki syropu z agawy/klonowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

 

Sposób przygotowania:

Kokosowy pudding chia z jagodami
Do miski wlać obydwa rodzaje mleka zwykłe i kokosowe, ziarna chia, syrop z agawy i ekstrakt wanilii.

Wszystko mieszać intensywnie trzepaczką przez 2 – 3 minuty, przelać do przygotowanych szklanek lub słoiczków i odstawić do lodówki na przynajmniej 3 godziny lub na całą noc.

Następnego dnia zmiksować jagody z jogurtem greckim. Ewentualnie dosłodzić syropem z agawy lub syropem klonowym. Na wierzchu puddingu położyć warstwę jagodowego jogurtu.

Posypać świeżymi owocami.