SUPERPRZEPIS

Deser na bazie jajek "Mariola"

  • 6
  • Netka
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7
Deser na bazie jajek "Mariola"  Więcej zdjęć (5)

Pyszny deser na bazie jajek, z dodatkiem galaretki z soku owocowego. Najczęściej robię go w tortownicy, tym razem zrobiłam w salaterkach oraz malej tortownicy.

Składniki:

Deser na bazie jajek "Mariola"

 

 

Sposób przygotowania:

Deser na bazie jajek "Mariola"
Najpierw przygotujemy galaretkę z soku. Do kubka wsypujemy 2 łyżki żelatyny, wlewamy niewielka ilość soku by żelatyna się rozpuściła. Resztę soku podgrzewamy ( nie zagotowujemy ! ) i dodajemy do soku żelatynę, dokładnie mieszamy, odstawiamy.

Potrzebujemy 3 szklanki. Do każdej szklanki wsypujemy po 3 łyżki żelatyny, żelatynę rozpuszczamy w niewielkich ilościach wody i zalewamy wrzątkiem do polowy wysokości szklanek.

Masło lub margarynę roztapiamy w rondelku i rozlewamy po równo do trzech szklanek z żelatyną. Pozostawiamy by przestygły.

7 żółtek i 7 łyżek cukru dokładnie utrzeć na pulchną, prawie białą masę, do masy wlewać stopniowo pierwszą zawartość szklanki.

Tak przygotowaną masę wlać do tortownicy lub rozlać po równo w salaterkach. Wymieszać. Wstawić do lodówki. Masa bardzo szybko zastyga.

7 białek ubić z 7 łyżkami cukru i ubitą pianę podzielić na połowę. Do pierwszej wsypać 3 łyżki kakao, wymieszać i dodać zawartość drugiej szklanki, ponownie dokładnie wymieszać i masę wylać na zastygniętą pierwszą żółtą masę. Wstawić do lodówki.

Druga część ubitych białek wymieszać z zawartością trzeciej szklanki, wymieszać i wlać na zastygniętą masę kakaową. Wierzch udekorować cząstkami mandarynek.

Na końcu zalać tężejącą galaretką z soku lub galaretka z opakowania.
Mariola, deser na bazie jajek
Żelatynę rozpuścić, dodać stopione masło
Mariola, deser na bazie jajek
Najpierw wlewamy piankę z ubitymi żółtkami
Mariola, deser na bazie jajek
druga warstwa to pianka z dodatkiem kakao
Mariola, deser na bazie jajek
trzecia warstwa to pianka z samych białek

Tagi:

deser