Sposób przygotowania:
Deser na bazie jajek "Mariola"
Najpierw przygotujemy galaretkę z soku. Do kubka wsypujemy 2 łyżki żelatyny, wlewamy niewielka ilość soku by żelatyna się rozpuściła. Resztę soku podgrzewamy ( nie zagotowujemy ! ) i dodajemy do soku żelatynę, dokładnie mieszamy, odstawiamy.
Potrzebujemy 3 szklanki. Do każdej szklanki wsypujemy po 3 łyżki żelatyny, żelatynę rozpuszczamy w niewielkich ilościach wody i zalewamy wrzątkiem do polowy wysokości szklanek.
Masło lub margarynę roztapiamy w rondelku i rozlewamy po równo do trzech szklanek z żelatyną. Pozostawiamy by przestygły.
7 żółtek i 7 łyżek cukru dokładnie utrzeć na pulchną, prawie białą masę, do masy wlewać stopniowo pierwszą zawartość szklanki.
Tak przygotowaną masę wlać do tortownicy lub rozlać po równo w salaterkach. Wymieszać. Wstawić do lodówki. Masa bardzo szybko zastyga.
7 białek ubić z 7 łyżkami cukru i ubitą pianę podzielić na połowę. Do pierwszej wsypać 3 łyżki kakao, wymieszać i dodać zawartość drugiej szklanki, ponownie dokładnie wymieszać i masę wylać na zastygniętą pierwszą żółtą masę. Wstawić do lodówki.
Druga część ubitych białek wymieszać z zawartością trzeciej szklanki, wymieszać i wlać na zastygniętą masę kakaową. Wierzch udekorować cząstkami mandarynek.
Na końcu zalać tężejącą galaretką z soku lub galaretka z opakowania.
Potrzebujemy 3 szklanki. Do każdej szklanki wsypujemy po 3 łyżki żelatyny, żelatynę rozpuszczamy w niewielkich ilościach wody i zalewamy wrzątkiem do polowy wysokości szklanek.
Masło lub margarynę roztapiamy w rondelku i rozlewamy po równo do trzech szklanek z żelatyną. Pozostawiamy by przestygły.
7 żółtek i 7 łyżek cukru dokładnie utrzeć na pulchną, prawie białą masę, do masy wlewać stopniowo pierwszą zawartość szklanki.
Tak przygotowaną masę wlać do tortownicy lub rozlać po równo w salaterkach. Wymieszać. Wstawić do lodówki. Masa bardzo szybko zastyga.
7 białek ubić z 7 łyżkami cukru i ubitą pianę podzielić na połowę. Do pierwszej wsypać 3 łyżki kakao, wymieszać i dodać zawartość drugiej szklanki, ponownie dokładnie wymieszać i masę wylać na zastygniętą pierwszą żółtą masę. Wstawić do lodówki.
Druga część ubitych białek wymieszać z zawartością trzeciej szklanki, wymieszać i wlać na zastygniętą masę kakaową. Wierzch udekorować cząstkami mandarynek.
Na końcu zalać tężejącą galaretką z soku lub galaretka z opakowania.
monikaT83
ajrinwu
halina
Netka
mysza75
Netka
Mariola to prosty ale bardzo smaczny deserek :) Polecam :)