jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Lody bounty w czekoladowych pucharkach

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Zachęcam do poświęcenia czasu na przygotowanie czekoladowych pucharków. W połączeniu z lodami robią niesamowite wrażenie. Całość smakuje pysznie czekoladowo- kokosowo.

Lody bounty w czekoladowych pucharkach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Lody bounty w czekoladowych pucharkach

PUCHARKI

  • 200 gram mlecznej czekolady

LODY:

  • 2 duże, wiejskie jajka,
  • 4 łyżki cukru,
  • 250 gram sera ricotta,
  • 1/3 szklanki mąki kokosowej,
  • 1 łyżka malibu

DODATKOWO

  • Ok 50 gram gorzkiej czekolady do wykonania ozdób,
  • Złote perełki do dekoracji,
  • Czekoladowe kulki do posypania,
  • 3 baloniki

Sposób przygotowania:

Lody bounty w czekoladowych pucharkach

ETAP 1

Lody bounty  w czekoladowych pucharkach
kleksy z czekolady wykonujemy na folii aluminiowej

PUCHARKI: Baloniki delikatnie nadmuchujemy i zawiązujemy. Czekoladę mleczną rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Na folii aluminiowej wykonujemy 3 kleksy z czekolady. Będą one stanowić nóżki pucharków.

ETAP 2

Lody bounty  w czekoladowych pucharkach
Baloniki do połowy zanurzamy w czekoladzie

W pozostałej czekoladzie obtaczamy do połowy nasze baloniki.

ETAP 3

Lody bounty  w czekoladowych pucharkach
Po zastygnięciu czekolady usuwamy baloniki

Umieszczamy je na wykonanych podstawach i wkładamy do lodówki, by czekolada zastygła. Gdy zastygnie (po około 15 minutach) za pomocą pędzelka nakładamy drugą warstwę czekolady i ponownie pucharki schładzamy. Dzięki nałożeniu drugiej warstwy będą one po prostu mocniejsze.

Gdy nasze pucharki są już całkowicie zastygnięte przebijamy baloniki i delikatnie je usuwamy.

ETAP 4

Lody bounty  w czekoladowych pucharkach
Serek łączymy z ubitymi jajkami i mąką

LODY:
Jajka oraz cukier umieszczamy w garnuszku. Tak przygotowane ubijamy na parze do białego koloru. Ser przekładamy do miski i rozcieramy. Następnie dodajemy do niego masę jajeczną. Na koniec całość łączymy z mąką kokosową i łyżką malibu.

ETAP 5

Lody bounty  w czekoladowych pucharkach
Lody zamrażamy w szczelnie zamkniętym pojemniku

Lody przekładamy do zamykanego opakowania i wkładamy do zamrażalnika. Po około 0,5 godziny mrożenia mieszamy je. Tak postępujemy jeszcze 2-3 razy co pół godziny. Mrozimy je do uzyskania pożądanej przez nas konsystencji.

Między czasie przygotowujemy czekoladowe ozdoby. Gorzką czekoladę rozpuszczamy. Z rozpuszczonej na papierze do pieczenia wykonujemy ozdobne kształty. Część czekolady równą warstwą wylewamy na papierze i posypujemy złotymi perełkami. Ozdoby pozostawiamy do zastygnięcia. Czekoladę z perełkami rozgrzanym nożem tniemy na podłużne trójkąty.

Gotowe lody porcjujemy do czekoladowych pucharków. Posypujemy je czekoladowymi kulkami i ozdabiamy wykonanymi samodzielnie dekoracjami. Podajemy.