cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Czekoladowy pudding z brioszką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Chocolate brioche bread pudding, czyli czekoladowy pudding z brioszką albo chałką z książki Small Plates and Sweet Treats.

Czekoladowy pudding z brioszką Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Czekoladowy pudding z brioszką

 

  • (przepis na 4-6 osób)
  • 60g gorzkiej czekolady
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 50g cukru trzcinowego
  • 250ml śmietany 36%
  • 1/4 łyżeczki soli morskiej
  • 175g brioche (brioszki, maślanych bułeczek, lub też chałki) porwanych na kawałki
  • 50g czekoladowych cukierków (chocolate chips) - można zastąpić przy pomocy mlecznej czekolady
  • kakao do posypania

Sposób przygotowania:

Czekoladowy pudding z brioszką
1. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni, Gorzką czekoladę roztop w kąpieli wodnej i odstaw aby trochę ostygła.



2. Jajka, dodatkowe żółtko i cukier ubijaj w mikserze przez 3 minuty na dużej prędkości, tak długo, aż jajka ciągnąć się będą wstążką przy unoszeniu mieszadeł miksera.



3. W drugiej misce ubij dobrze śmietanę. Delikatnie wymieszaj bitą śmietanę z masą jajeczną. Delikatnie dodaj też roztopioną czekoladę i sól morską. Dodaj kawałki brioszki i czekoladowe draże. Wymieszaj dobrze i weź pod uwagę, że czekolada lubi opaść na dno miski.



4. Przelej masę do formy o boku 20cm. Na blaszce do pieczenia połóż kratkę, wylej na blaszkę trochę wody (1 cm), na kratce - formę z masą. Przygotuj po prostu kąpiel wodną. Piecz pudding w kąpieli wodnej przez ok 45 minut, do czasu aż środek się zetnie. Nie piecz za długo bo będzie suchy. Powinien być lekki i kremowy.



5.Posyp kakao i podawaj z bitą śmietaną.



Moja opinia o przepisie:



Deser jest pyszny! Niezbyt słodki, może trochę kaloryczny, ale od czasu do czasu można troszkę poszaleć. Pudding doskonale smakuje na ciepło, ale wówczas należy nakładać go łyżką (jest bardzo delikatny i mocno kremowy). Przestygnięty ładnie zastyga i daje się kroić nożem. Bita śmietana jest świetnym dodatkiem , choć zdecydowanie wolałam posypać go gorzkim kakao i zjeść z dodatkiem świeżych truskawek... i była dokładka! Bardzo fajny przepis.
Czekoladowy pudding z brioszką
Czekoladowy pudding z brioszką
Czekoladowy pudding z brioszką
Czekoladowy pudding z brioszką