Sposób przygotowania:
Czekoladowy pudding z brioszką
1. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni, Gorzką czekoladę roztop w kąpieli wodnej i odstaw aby trochę ostygła.
2. Jajka, dodatkowe żółtko i cukier ubijaj w mikserze przez 3 minuty na dużej prędkości, tak długo, aż jajka ciągnąć się będą wstążką przy unoszeniu mieszadeł miksera.
3. W drugiej misce ubij dobrze śmietanę. Delikatnie wymieszaj bitą śmietanę z masą jajeczną. Delikatnie dodaj też roztopioną czekoladę i sól morską. Dodaj kawałki brioszki i czekoladowe draże. Wymieszaj dobrze i weź pod uwagę, że czekolada lubi opaść na dno miski.
4. Przelej masę do formy o boku 20cm. Na blaszce do pieczenia połóż kratkę, wylej na blaszkę trochę wody (1 cm), na kratce - formę z masą. Przygotuj po prostu kąpiel wodną. Piecz pudding w kąpieli wodnej przez ok 45 minut, do czasu aż środek się zetnie. Nie piecz za długo bo będzie suchy. Powinien być lekki i kremowy.
5.Posyp kakao i podawaj z bitą śmietaną.
Moja opinia o przepisie:
Deser jest pyszny! Niezbyt słodki, może trochę kaloryczny, ale od czasu do czasu można troszkę poszaleć. Pudding doskonale smakuje na ciepło, ale wówczas należy nakładać go łyżką (jest bardzo delikatny i mocno kremowy). Przestygnięty ładnie zastyga i daje się kroić nożem. Bita śmietana jest świetnym dodatkiem , choć zdecydowanie wolałam posypać go gorzkim kakao i zjeść z dodatkiem świeżych truskawek... i była dokładka! Bardzo fajny przepis.
2. Jajka, dodatkowe żółtko i cukier ubijaj w mikserze przez 3 minuty na dużej prędkości, tak długo, aż jajka ciągnąć się będą wstążką przy unoszeniu mieszadeł miksera.
3. W drugiej misce ubij dobrze śmietanę. Delikatnie wymieszaj bitą śmietanę z masą jajeczną. Delikatnie dodaj też roztopioną czekoladę i sól morską. Dodaj kawałki brioszki i czekoladowe draże. Wymieszaj dobrze i weź pod uwagę, że czekolada lubi opaść na dno miski.
4. Przelej masę do formy o boku 20cm. Na blaszce do pieczenia połóż kratkę, wylej na blaszkę trochę wody (1 cm), na kratce - formę z masą. Przygotuj po prostu kąpiel wodną. Piecz pudding w kąpieli wodnej przez ok 45 minut, do czasu aż środek się zetnie. Nie piecz za długo bo będzie suchy. Powinien być lekki i kremowy.
5.Posyp kakao i podawaj z bitą śmietaną.
Moja opinia o przepisie:
Deser jest pyszny! Niezbyt słodki, może trochę kaloryczny, ale od czasu do czasu można troszkę poszaleć. Pudding doskonale smakuje na ciepło, ale wówczas należy nakładać go łyżką (jest bardzo delikatny i mocno kremowy). Przestygnięty ładnie zastyga i daje się kroić nożem. Bita śmietana jest świetnym dodatkiem , choć zdecydowanie wolałam posypać go gorzkim kakao i zjeść z dodatkiem świeżych truskawek... i była dokładka! Bardzo fajny przepis.
grahamka