jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Kokosowy ryż z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Często robię desery. Truskawkowe najczęściej królują na przełomie maja i czerwca, gdy owoce te są łatwo dostępne.

Kokosowy ryż z truskawkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kokosowy ryż z truskawkami

 

  • Składniki na 2 porcje:
  • 100 g ryżu,
  • 350 ml mleczka kokosowego,
  • 1 płaska łyżka cukru,
  • 2 łyżki jogurtu ,
  • Około 10 truskawek do przygotowania musu,
  • Melisa do dekoracji,
  • Ewentualnie około 6 truskawek do dekoracji.

 

Sposób przygotowania:

Kokosowy ryż z truskawkami
Mleko przekładamy do garnka. Dokładamy ryż oraz cukier. Razem gotujemy do miękkości. Odstawiamy na około 15 minut do napęcznienia. Najlepiej dodatkowo owinąć naczynie , np. ręcznikiem. Gotowy ryż porcjujemy na 2 przygotowane talerze. Opłukane i oczyszczone truskawki miksujemy z dodatkiem jogurtu. Mus truskawkowo-jogurtowy wylewamy wokół ryżu. Dekorujemy i podajemy. Dodatkowo wokoło można poukładać pokrojone na ćwiartki truskawki.
Kokosowy ryż z truskawkami
Do mleka kokosowego wsypujemy ryż. Razem gotujemy

Tagi:

ryż