Sposób przygotowania:
Kolorowa sałatka na zimę
Wszystkie warzywa bardzo dokładnie myjemy.
Zielone pomidory oraz cebulę kroimy w cienkie półplasterki, ogórki ze skórką kroimy w plasterki, paprykę na cienkie paseczki.
Wszystkie warzywa przekładamy do miski, posypujemy solą i odstawiamy na 2-3 godziny.
Do słoików dać po liściu laurowym kilka kulek czarnego pieprzu i angielskiego ziela oraz łyżce oleju.
Warzywa po upływie wyznaczonego czasu osączamy z wytworzonego soku i przekładamy do słoików delikatnie ją uciskając.
Tak przygotowane słoiki zalewamy gorącą zalewą zrobioną z wody, octu winnego oraz cukru.
Całość pasteryzujemy 20 minut, po czym odwracamy do góry dnem do wystudzenia.
Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.
Z tej porcji warzyw wychodzą 3 litrowe słoiki.
Zielone pomidory oraz cebulę kroimy w cienkie półplasterki, ogórki ze skórką kroimy w plasterki, paprykę na cienkie paseczki.
Wszystkie warzywa przekładamy do miski, posypujemy solą i odstawiamy na 2-3 godziny.
Do słoików dać po liściu laurowym kilka kulek czarnego pieprzu i angielskiego ziela oraz łyżce oleju.
Warzywa po upływie wyznaczonego czasu osączamy z wytworzonego soku i przekładamy do słoików delikatnie ją uciskając.
Tak przygotowane słoiki zalewamy gorącą zalewą zrobioną z wody, octu winnego oraz cukru.
Całość pasteryzujemy 20 minut, po czym odwracamy do góry dnem do wystudzenia.
Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.
Z tej porcji warzyw wychodzą 3 litrowe słoiki.