misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 701]

Książka Kucharska: Domowe przetwory

Kolorowa sałatka na zimę

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Uwielbiam robić przetwory. W tym roku postanowiłam narobić całą górę najróżniejszych sałatek warzywnych. Ta sałatka jest jedną z tych, które będę robiła co roku, bo jest pyszna.

Kolorowa sałatka na zimę Więcej zdjęć (9)

Składniki:

Kolorowa sałatka na zimę

 

 

Sposób przygotowania:

Kolorowa sałatka na zimę
Wszystkie warzywa bardzo dokładnie myjemy.

Zielone pomidory oraz cebulę kroimy w cienkie półplasterki, ogórki ze skórką kroimy w plasterki, paprykę na cienkie paseczki.

Wszystkie warzywa przekładamy do miski, posypujemy solą i odstawiamy na 2-3 godziny.

Do słoików dać po liściu laurowym kilka kulek czarnego pieprzu i angielskiego ziela oraz łyżce oleju.

Warzywa po upływie wyznaczonego czasu osączamy z wytworzonego soku i przekładamy do słoików delikatnie ją uciskając.

Tak przygotowane słoiki zalewamy gorącą zalewą zrobioną z wody, octu winnego oraz cukru.

Całość pasteryzujemy 20 minut, po czym odwracamy do góry dnem do wystudzenia.

Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.

Z tej porcji warzyw wychodzą 3 litrowe słoiki.
Kolorowa sałatka na zimę
Warzywa kroimy pomidory i cebulę na półplasterki ogórki na plasterki paprykę na paski
Kolorowa sałatka na zimę
Pokrojone warzywa przekłądamy do miski i posypujemy solą
Kolorowa sałatka na zimę
Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy i odstawiamy
Kolorowa sałatka na zimę
Do czystych słoików dajemy olej ziarenka pieprzu i angielskiego ziela
Kolorowa sałatka na zimę
Warzywa odciskamy z soku i wkładamy do słoików
Kolorowa sałatka na zimę
Całość zalewamy zalewą
Kolorowa sałatka na zimę
Pasteryzujemy przez 20 minut
Kolorowa sałatka na zimę
Odwracamy do góry dnem do ostudzenia