amadeo

amadeo

Kucharz
[Przepisów: 10]

Kolorowa sałatka ze świeżej kapusty.

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Dobra sałatka zwłaszcza latem,zarówno jako przystawka do drugiego dania,jak i osobna potrawa.

Kolorowa sałatka ze świeżej kapusty.

Składniki:

Kolorowa sałatka ze świeżej kapusty.

 

  • Pół główki białej kapusty-ok.0,5kg
  • Pół główki czerwonej kapusty-ok.0,5kg
  • 5 świeżych pomidorów
  • 4 średnie ogórki kiszone
  • 1 por(biała część z odrobiną zielonej)
  • 5 jajek
  • 1 papryka czerwona świeża
  • 1 papryka zielona świeża
  • 1 papryka żółta świeża
  • świeży koperek
  • sól
  • pieprz
  • zioła do sałatek "Knorr"-przyprawa
  • Majonez kielecki(lub wg. uznania)średni słoik

Sposób przygotowania:

Kolorowa sałatka ze świeżej kapusty.
Kapustę obmyć i osączyć. Kapustę białą poszatkować drobno,następnie przełożyć do naczynia i oprószyć solą i przemieszać.Odstawić co najmniej na jedną godzinę.Po godzinie dokładnie odcisnąć wytworzony sok. Kapustę czerwoną drobno poszatkować i zagotować.Po zagotowaniu odlać wodę,ostudzić i odcisnąć z nadmiaru wody. Pomidory opłukać, obrać ze skórki(można jak kto woli obrać po uprzednim sparzeniu wrzątkiem).Po przekrojeniu opróżnić z gniazd nasiennych i pokroić w kostkę.Ogórki obrać ze skórki, pokroić w mała paseczki i odcisnąć z nadmiaru soku.Por opłukać,odciąć białą część z odrobiną zielonej,przekroić wzdłuż na połowę i pokroić w pół krążki.Przełożyć da naczynia oprószyć solą,wymieszać i odstawić na 1 godz.Po godzinie odcisnąć z wytworzonego soku.Jajka ugotować na twardo i po ostudzeniu pokroić w małe słupki.Papryki opłukać,opróżnić z gniazd nasiennych i pokroić w drobniutkie paseczki.Koperek świeży(ilość wg.uznania),drobniutko pokroić.Gotowe składniki przełożyć do naczynia,dodać majonez,do smaku sól,pieprz oraz przyprawę zioła do sałatek "Knorr".Wymieszać.Spróbować,uzupełniając ewentualnie przyprawy,sałatka powinna być lekko pikantna.Gotowe.Smacznego.