agnieszka32910

agnieszka32910

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 42]

Kolorowe gofry

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne gofry idealne na obiad :)

Kolorowe gofry Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kolorowe gofry

 

  • 1 szkl mleka
  • 1/2 szkl wody mineralnej gazowanej
  • 2 szkl mąki
  • 2 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól, pieprz
  • goszek i kukurydza konserwowa
  • świeża papryka
  • cebula
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Kolorowe gofry

  1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę.

  2. Z żółtek, mleka, wody, mąki oraz proszku wyrabiamy jednolitą masę.

  3. Do masy dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Dodajemy sól i pieprz.

  4. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy.

  5. Podsmażoną cebulę oraz odsączony groszek, kukurydzę i paprykę (pokrojoną w kostkę) dodajemy do masy gofrowej.

  6. Ilość dodanych warzyw oraz rodzaj zależy od indywidualnego gustu. Do tych gofrów idealnie pasuje również szynka czy też pieczarki.

  7. Gofry smażymy na rozgrzanej gofrownicy. Podajemy z ulubionym sosem ziołowym lub keczupem.

Kolorowe gofry
Białko ubijamy na sztywną pianę dzięki temu gofry będą puszyste
Kolorowe gofry
Z pozostałych składników wyrabiamy jednolitą masę
Kolorowe gofry
Delikatnie łączymy masę z pianą z białek
Kolorowe gofry
Do uzyskanej masy dodajemy ulubione warzywa