Renia_Kawa

Renia_Kawa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 100]

Kolorowe jajeczka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Jeśli nie mamy pomysłu na przystawkę, a goście są tuż, tuż, najlepiej zrobić coś prostego i szybkiego.

Kolorowe jajeczka

Składniki:

Kolorowe jajeczka

 

  • 12 jajek
  • 6 łyżek majonezu
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki posiekanego koperku (może być suszony)

Sposób przygotowania:

Kolorowe jajeczka
Ugotować na twardo 12 jaj z łyżką soli. Kiedy jajka już przestygną, należy obrać delikatnie skorupki aby nie uszkodzić białek. Następnie kroimy wszystkie jaja na połówki i wydrążamy żółtka wrzucając po 4 żółtka do trzech osobnych głębokich talerzy (mogą być jakieś miseczki).

Do każdego z talerzy dodajemy po dwie łyżki majonezu. Do talerza pierwszego dodajemy 2 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki, do drugiego 2 łyżeczki kurkumy, do trzeciego 2 łyżeczki posiekanego koperku (może być suszony).

Następnie składniki na każdym z talerzy bardzo dokładnie mieszamy na gładką masę rozgniatając dobrze żółtka, najlepiej osobnymi widelcami aby nam się kolory i smaki nie pomieszały.

Wybieramy pierwsze nadzienie i umieszczamy je w ośmiu połówkach białek. Najlepiej do tego użyć szprycy do kremów tortowych albo woreczka foliowego z odciętym rogiem.

Podobnie postępujemy z nadzieniem drugim i trzecim. Układamy kolorowe jajka na talerzu i schładzamy minimum godzinę w lodówce. Smacznego!

Tagi:

jajko jajka