Sposób przygotowania:
Kolorowe piramidki warzywne w chińskim stylu
Brukiew myjemy, odkrajmy uszkodzone części skóry. Ostrym, długim nożem kroimy brukiew w jak najcieńsze plastry ( wówczas szybciej się upiecze ) i układamy je na blaszce wyścielonej papierem lub folią do pieczenia. Każdy plaster smarujemy delikatnie olejem i posypujemy solą kamienną.
Taką brukiew najlepiej upiec podczas pieczenia czegoś jeszcze, na przykład mięsa. Ja ją piekłam razem z częściami kaczki, w tym piersi z kaczki, którą wykorzystałam do przygotowania tego dania.
Po jakiejś godzinie pieczenia, w temperaturze 180 C, brukiew powinna być miękka i lekko zrumieniona.
W czasie, gdy brukiew oraz mięso się piecze, na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju rzepakowego i na rozgrzany wrzucamy mrożoną mieszankę warzyw, w skład której wchodzą: marchew, kiełki fasoli Mung, papryka, por, cebula, pędy bambusa, grzyb Mun.
Mieszankę smażymy na małym ogniu, wlewamy łyżkę sosu sojowego (lub ilość według uznania) oraz doprawiamy do smaku przyprawą chińską. Na końcu posypujemy posiekanymi cebulkami ze szczypiorkami. Gotową, odpowiednio przyprawioną mieszankę warzyw zestawiamy z ognia.
Na drugą patelnię wlewamy 1 lub 2 łyżki sosu wytworzonego podczas pieczenia kaczki, wrzucamy na gorący rozdrobnione mięso z piersi kaczej. Takie mięso możemy lekko na tym sosie zrumienić, by było troszkę chrupiące lub po prostu lekko je w tym sosie podgrzać.
Na upieczone plastry brukwi nakładamy najpierw mięso, polewamy je wytworzonym sosem, na mięso nakładamy mieszankę chińską, przykrywamy kolejnym plastrem brukwi i powtarzamy czyli nakładamy znowu mięso i mieszankę chińską.
Na wierzch znowu nakładamy mięso oraz mieszankę, posypujemy rzeżuchą. Takie piramidki można sobie przygotować wcześniej, ułożyć na blaszce i przed podaniem po prostu zapiec w piekarniku :)
Smacznego :)
Taką brukiew najlepiej upiec podczas pieczenia czegoś jeszcze, na przykład mięsa. Ja ją piekłam razem z częściami kaczki, w tym piersi z kaczki, którą wykorzystałam do przygotowania tego dania.
Po jakiejś godzinie pieczenia, w temperaturze 180 C, brukiew powinna być miękka i lekko zrumieniona.
W czasie, gdy brukiew oraz mięso się piecze, na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju rzepakowego i na rozgrzany wrzucamy mrożoną mieszankę warzyw, w skład której wchodzą: marchew, kiełki fasoli Mung, papryka, por, cebula, pędy bambusa, grzyb Mun.
Mieszankę smażymy na małym ogniu, wlewamy łyżkę sosu sojowego (lub ilość według uznania) oraz doprawiamy do smaku przyprawą chińską. Na końcu posypujemy posiekanymi cebulkami ze szczypiorkami. Gotową, odpowiednio przyprawioną mieszankę warzyw zestawiamy z ognia.
Na drugą patelnię wlewamy 1 lub 2 łyżki sosu wytworzonego podczas pieczenia kaczki, wrzucamy na gorący rozdrobnione mięso z piersi kaczej. Takie mięso możemy lekko na tym sosie zrumienić, by było troszkę chrupiące lub po prostu lekko je w tym sosie podgrzać.
Na upieczone plastry brukwi nakładamy najpierw mięso, polewamy je wytworzonym sosem, na mięso nakładamy mieszankę chińską, przykrywamy kolejnym plastrem brukwi i powtarzamy czyli nakładamy znowu mięso i mieszankę chińską.
Na wierzch znowu nakładamy mięso oraz mieszankę, posypujemy rzeżuchą. Takie piramidki można sobie przygotować wcześniej, ułożyć na blaszce i przed podaniem po prostu zapiec w piekarniku :)
Smacznego :)
SylaUla
Netka
Bardzo dziękuję i zapraszam do wypróbowania przepisu bo potrawa jest naprawdę pyszna :)