Sposób przygotowania:
Kaczka z ryżem i warzywami
Umytą, osuszoną i pozbawioną skóry pierś z kaczki kroimy w kostkę. Marchew obieramy, myjemy i kroimy w niewielką kosteczkę. Umytą i pozbawioną gniazda nasiennego paprykę tak jak i marchew kroimy w kosteczkę.
Na patelni z niewielką ilością oleju przesmażamy marchew. Gdy ta zmieni kolor dodajemy paprykę i przez chwilę przesmażamy, po czym przekładamy na talerzyk. Na patelnię wrzucamy pokrojoną kaczkę i przesmażamy.
Do przesmażonego mięsa dodajemy 3/4 przesmażonych warzyw. Wierzch posypujemy mąką i przesmażamy przez chwilę, by mąka straciła swój surowy smak. Następnie na patelnię wlewamy wodę, dodajemy przyprawy i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu do zredukowania się sosu.
Pod koniec duszenia mięsa gotujemy na sypko ryż. Gorący przekładamy do miski dodajemy do niego odłożone warzywa oraz drobno posiekaną natkę pietruszki i dokładnie mieszamy. Porcję ryżu z warzywami nakładamy na talerze. Dodajemy kaczkę z sosem i warzywami. Od razu podajemy.
Na patelni z niewielką ilością oleju przesmażamy marchew. Gdy ta zmieni kolor dodajemy paprykę i przez chwilę przesmażamy, po czym przekładamy na talerzyk. Na patelnię wrzucamy pokrojoną kaczkę i przesmażamy.
Do przesmażonego mięsa dodajemy 3/4 przesmażonych warzyw. Wierzch posypujemy mąką i przesmażamy przez chwilę, by mąka straciła swój surowy smak. Następnie na patelnię wlewamy wodę, dodajemy przyprawy i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu do zredukowania się sosu.
Pod koniec duszenia mięsa gotujemy na sypko ryż. Gorący przekładamy do miski dodajemy do niego odłożone warzywa oraz drobno posiekaną natkę pietruszki i dokładnie mieszamy. Porcję ryżu z warzywami nakładamy na talerze. Dodajemy kaczkę z sosem i warzywami. Od razu podajemy.