Sposób przygotowania:
Kaczka faszerowana warzywami
Kaczkę myjemy. Wszystkie zioła i przyprawy do marynaty mieszamy ze sobą. Dodajemy czosnek. Taka mieszanina nacieramy dokładnie kaczkę i wstawiamy do lodowki najlepiej na całą noc. Nastepnego dnia przygotowujemy farsz. Pora kroimy w plasterki i smażymy na maśle. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, cukinię oraz marchewkę w plasterkach.
Ugotowane grzyby kroimy w kostkę, dokładamy do pozostałych warzyw. Na końcu, gdy warzywa trochę zmiękną dodajemy posiekany czosnek oraz natkę selera. Doprawiamy do smaku. Warzywa nie musza być całkowicie miękkie, dojdą w piecu. Zamarynowaną wcześniej kaczkę nadziewamy farszem. Zszywamy.
Wkładamy do gęślarki. Po bokach możemy ułożyć kilka kawałeczków ziemniaka, jako dodatek do upieczonej kaczki. Wstawiamy całość do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez ok 2 godziny.
Ugotowane grzyby kroimy w kostkę, dokładamy do pozostałych warzyw. Na końcu, gdy warzywa trochę zmiękną dodajemy posiekany czosnek oraz natkę selera. Doprawiamy do smaku. Warzywa nie musza być całkowicie miękkie, dojdą w piecu. Zamarynowaną wcześniej kaczkę nadziewamy farszem. Zszywamy.
Wkładamy do gęślarki. Po bokach możemy ułożyć kilka kawałeczków ziemniaka, jako dodatek do upieczonej kaczki. Wstawiamy całość do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez ok 2 godziny.
kołczu
-Natka-
jaNina
Gosia85
evita0007