Sposób przygotowania:
Pierś kaczki z ryżem i grzybami
Marchewkę obieramy i kroimy w plasterki o grubości około 3-4 mm. Piersi z kaczki dokładnie myjemy, osuszamy i pozbawiamy skóry. Następnie piersi kroimy w kostkę. Na patelni na niewielkiej ilości tłuszczy przesmażamy marchew. Gdy zmieni kolor zdejmujemy ją z patelni, a na patelnię wrzucamy pokrojone kacze piersi. Przesmażamy z każdej strony.
Do przesmażonego mięsa dodajemy obsmażoną marchew oraz bardzo drobno posiekany czosnek. Całość chwilę smażymy, aż czosnek puści aromat. Zawartość patelni posypujemy mąką i cały czas mieszając przesmażamy, by straciła swój surowy smak. Następnie wlewamy na patelnię wodę, dodajemy przyprawy i całość dokładnie mieszamy. Dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem, aż płyn się zredukuje i powstanie pyszny sos.
Grzyby kroimy na mniejsze kawałki i przesmażamy na niewielkiej ilości oleju. Następnie wlewamy wodę i dusimy pod przykryciem, aż płyn praktycznie cały się zredukuje.
Paprykę dokładnie myjemy i kroimy w drobną kosteczkę. Różyczkę brokuła dzielimy na malutkie kawałki i obgotowujemy przez 2-3 minuty w osolonej wodzie, po czym od razu przelewamy zimną wodą, by proces gotowania się zatrzymał.
Jakieś 10-15 minut przed końcem gotowania kaczki gotujemy ryż do miękkości. Do dwóch misek dodajemy po połowie ryżu. Do jednej dodajemy pokrojone warzywa, a do drugiej przesmażone grzyby. Zawartości obu misek dokładnie mieszamy. Tak przygotowany ryż przekładamy na talerze i dodajemy kaczkę z pysznym sosem.
Podajemy od razu po przygotowaniu.
Do przesmażonego mięsa dodajemy obsmażoną marchew oraz bardzo drobno posiekany czosnek. Całość chwilę smażymy, aż czosnek puści aromat. Zawartość patelni posypujemy mąką i cały czas mieszając przesmażamy, by straciła swój surowy smak. Następnie wlewamy na patelnię wodę, dodajemy przyprawy i całość dokładnie mieszamy. Dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem, aż płyn się zredukuje i powstanie pyszny sos.
Grzyby kroimy na mniejsze kawałki i przesmażamy na niewielkiej ilości oleju. Następnie wlewamy wodę i dusimy pod przykryciem, aż płyn praktycznie cały się zredukuje.
Paprykę dokładnie myjemy i kroimy w drobną kosteczkę. Różyczkę brokuła dzielimy na malutkie kawałki i obgotowujemy przez 2-3 minuty w osolonej wodzie, po czym od razu przelewamy zimną wodą, by proces gotowania się zatrzymał.
Jakieś 10-15 minut przed końcem gotowania kaczki gotujemy ryż do miękkości. Do dwóch misek dodajemy po połowie ryżu. Do jednej dodajemy pokrojone warzywa, a do drugiej przesmażone grzyby. Zawartości obu misek dokładnie mieszamy. Tak przygotowany ryż przekładamy na talerze i dodajemy kaczkę z pysznym sosem.
Podajemy od razu po przygotowaniu.
anemon
misia5
Megi-
misia5
Gwarantuję, że obie równie dobre :)
edytaha
misia5
Dziękuję :)