Sposób przygotowania:
Kolorowe posłanko pod pieczoną rybę
Przygotowanie posłanka pod ryby jest bardzo proste i wymaga ledwie kilku składników. Zaczynamy od opłukania i odsączenia rukoli i botwinki. Możemy użyć również innych gatunków sałat, jednak ta mieszanka ma najbardziej wyraziste kolory, któe ładnie kontrastują z mdłą barwą ryby. Umyte i osączone sałaty przekładamy do salaterki. Marchewkę obieramy i myjemy. Następnie ścieramy ją na tarce o grubych oczkach. Startą marchewkę dorzucamy do sałaterki. Czerwoną cebulkę kroimy w bardzo cienkie plasterki, sparzamy wrzątkiem i dodajemy do sałat i marchewki. Wszystko polewamy sokiem wyciśniętym z ćwiartki cytryny. Nie dodajemy żadnych przypraw ani oliwy, gdyż kolorowe posłanko nie powinno zdominować smaku ryby, i najlepiej, żeby spłynął na nie sos, w którym pieczona była ryba.