MysiaZuzia

MysiaZuzia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 218]

Kolorowe posłanko pod pieczoną rybę

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Chrupiące posłanko pod pieczoną rybę, które doda koloru i uatrakcyjni prezentację bladych potraw

Kolorowe posłanko pod pieczoną rybę Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kolorowe posłanko pod pieczoną rybę

 

  • 2 garści mieszanki rukoli i botwinki
  • 1 średnia marchewka
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • sok z ćwiartki cytryny

Sposób przygotowania:

Kolorowe posłanko pod pieczoną rybę
Przygotowanie posłanka pod ryby jest bardzo proste i wymaga ledwie kilku składników. Zaczynamy od opłukania i odsączenia rukoli i botwinki. Możemy użyć również innych gatunków sałat, jednak ta mieszanka ma najbardziej wyraziste kolory, któe ładnie kontrastują z mdłą barwą ryby. Umyte i osączone sałaty przekładamy do salaterki. Marchewkę obieramy i myjemy. Następnie ścieramy ją na tarce o grubych oczkach. Startą marchewkę dorzucamy do sałaterki. Czerwoną cebulkę kroimy w bardzo cienkie plasterki, sparzamy wrzątkiem i dodajemy do sałat i marchewki. Wszystko polewamy sokiem wyciśniętym z ćwiartki cytryny. Nie dodajemy żadnych przypraw ani oliwy, gdyż kolorowe posłanko nie powinno zdominować smaku ryby, i najlepiej, żeby spłynął na nie sos, w którym pieczona była ryba.
Kolorowe posłanko pod pieczoną rybę
Rukolę i botwinkę płuczemy i osączamy na sicie
Kolorowe posłanko pod pieczoną rybę
Dodajemy marchewkę startą na tarce o grubych oczkach
Kolorowe posłanko pod pieczoną rybę
Połówkę czerwonej cebulki kroimy na cienkie paseczki
Kolorowe posłanko pod pieczoną rybę
Mieszamy wszystkie warzywa i skrapiamy sokiem z ćwiartki cytryny