Sheila

Sheila

Starszy Kucharz
[Przepisów: 27]

Kolorowe warzywa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszne danie jarskie na gorąco lub wyśmienity dodatek do mięsnych obiadów. Smacznie i zdrowo. Przepis na 4 porcje.

Kolorowe warzywa

Składniki:

Kolorowe warzywa

 

Sposób przygotowania:

Kolorowe warzywa
Jedną z cebul siekamy drobno i podsmażamy na dużej patelni. Kiedy cebulka się zeszkli wrzucamy na nią posiekane w plastry pieczarki i przyprawiamy je do smaku solą i pieprzem. Podsmażamy całość ok. 5 minut, potem dusimy pod przykryciem kolejne 10 minut. W tym czasie kroimy drugą cebulę w pióra, paprykę w paski a cukinie wzdłuż na pół a następnie w grubsze plastry (ok. 1 cm). Kiedy pieczarki się podduszą dodajemy cebulę, paprykę i cukinię oraz kukurydzę z puszki i przyprawiamy posiekanym lub przeciśniętym przez praskę czosnkiem i ulubionymi ziołami do smaku. Całość dusimy pod przykryciem kilka minut, pokrywę zdejmujemy, kiedy warzywa zaczną puszczać soki i gotujemy 3-5 minut. Na sam koniec, jeśli chcemy jej użyć, dodajemy śmietanę. SMACZNEGO!

Tagi:

zioła cukinia