Sposób przygotowania:
Kołpaki po cygańsku
Grzyby oczyścić, opłukać. Cebulę obrać i pokroić w krążki lub piórka. Wodę zagotować z przyprawami, dodać ocet, gotować 15 min., przecedzić. Cebulę zeszklić na 3-4 łyżkach oleju, dodać pokrojone w paski grzyby i dusić pod przykryciem do miękkości, pod koniec oprószyć papryką. Dodać koncentrat pomidorowy, zalać zalewą i chwilkę pogotować. Nakładać do wyparzonych słoików uważając żeby nie zostały pęcherzyki powietrza i natychmiast zakręcać. Odstawić do wystygniecia odwracając do góry dnem. Podawać na ciepło z bułeczką jako samodzielne danie albo na zimno jako sałatkę. Jeśli chcemy przechowywać sałatkę kilka miesięcy to można słoiki pasteryzować, najlepiej trzykrotnie po 30 min. z 24-godzinnymi przerwami. Zalewę można zrobić dzień wcześniej aby zioła oddały jej cały swój aromat. Myśle, że do takiej sałatki nadają sie też inne grzyby, np. rydze, opieńki albo borowiki.
Pyza
http://forum.gotujmy.pl/kolpaki-po-cygansku---komentarze,watek,72667.html,watek,72667.html
Persik
Pyza
Ale przypominam: NIGDY NIE ZBIERAMY ŻADNYCH GRZYBÓW, KTÓRYCH NIE ZNAMY ALBO NIE JESTEŚMY PEWNI !!!
Pełny koszyk nie jest ważny - ważne jest nasze zdrowie i życie!
A.B.
golka2004
Henia
Znam dorobek i wiedzę Pyzy na temat grzybów.Robiłam wiele potraw z jej przepisów i nigdy się nie zawiodłam.I wierzę jej przepisowi bardziej niż osobie, która się 5 minut temu zarejestrowała i zaczyna od krytykowania.Jeżeli tak się stało, to trzeba było sfotografować potrawę a i to nie dowodzi,że nie wykonałaś jej źle. A kiedyż to zdążyłaś wypróbować ten przepis, skoro na portalu jesteś od dzisiaj! Marne wejście na stronę! No chyba, że nie jesteś nową użytkowniczką a kolejnym klonem?!
Pyza
Sądząc po tym, że dopiero się zarejestrowałaś/eś i nie masz na koncie ani jednego przepisu to Twój profil jest fikcyjnym profilem stworzonym przez jakąś sflustrowaną osóbkę, której ośmieliłam się dodać komentarz do jakiegoś bzdurnego przepisu...Wątpię abyś rzeczywiście wypróbowała/wał przepis, na temat którego piszesz - szczekasz tylko ze złości.
Henia
Pyza, przypomnij sobie kogo ostatnio skomentowałaś.Dojdziemy, jak to już nie raz było do tego kto to jest!
golka2004
P.S. polecam stronę http://www.grzybymarynowane.ovh.org/grzybymarynowane4.php
Pyza
golka2004
Pyza
a gdzie Ty widzisz 1/2 szkl. oleju, którego nie ma w sposobie przygotowania? Ta potrawa jest dość prosta do wykonania i na prawdę musiałaś się bardzo postarać żeby ją zepsuć. Ilość octu i cukru jest dobrze podana, ale fakt - nie każdemu to musi smakować bo każdy ma swój indywidualny gust...Poczekamy zatem na Twoje super przepisy i zobaczymy. Myślę, że 15 lat gotowania to jeszcze dla Ciebie za mało żeby coś zrobić dobrze...
golka2004
No widzę Pyzo, że zmieniłaś składniki, ale ja wstawię tu zeskanowany przepis i wydrukowany na drukarce 10-09-10 gdzie jeszcze był olej, tak się nie robi, widzę, że nie umiemy przyznać się do błędu.. niech wszyscy to zobaczą, bo tak się nie robi. a ja nikomu nie muszę udowadniać moich możliwości w gotowaniu. tak, oczywiście,że wstawię przepisy i przyjmę krytykę z miłą chęcią. dobrze, że chociaż piszesz,że chodzi o indywidualny gust w smaku... ale jeśli mam jeszcze coś dodać o sałatce, to jeśli to sałatka, to zdecydowanie za dużo octu, "Grzyby mocno octowe tracą walory smakowe. Nie czujemy smaku grzybów tylko pieczący w gardło ocet. Jeśli ktoś przepada za takimi grzybami to ma brak witamin(kobiety w ciąży kiedy mają niedobór wszystkich witamin zajadały by się mocno octowymi grzybami). Grzyby mocno octowe prowadzą do zgagi, a nawet owrzodzenia żołądka i jelit." - a to już cytat z porad ze strony www.grzybymarynowane, którą podawałam wyżej.
Pyza
A te rady z wymienionej strony...cóż...pewnie to Twoja strona skoro tak ją reklamujesz, ale w/g mnie zbyt dużo tam bzdur.
golka2004
Oczywiście wstawię zdjęcia sałatki, nie szukam zaczepki ..strona o marynowaniu nie jest moja. wyskakuje jako jedna z pierwszych wpisując hasło w google " grzyby marynowane". jeśli chodzi o gotowanie przed marynowaniem, to jest tak podane nawet w Kuchni Polskiej, to podstawa, a jeśli chodzi o pasteryzację to sama czasem tak robię nie będąc pewna czy zamknęły mi się słoiki. w każdym bądź razie, żeby zakończyć temat bez napinania się. fajnie,że przepis na mało popularne kołpaki, fajnie,że coś innego z użyciem grzybów do słoików, niż marynata.
Pyza
Pyza
no i się chyba nie doczekam...tak to bywa jak ktoś nieuczciwy innych mierzy swoją miarką...