alien1985

alien1985

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 534]

Kompot czereśniowy na zimę

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pięknie wyglądają zamknięte w słoikach - można komuś podarować. Taki kompot cudownie jest otworzyć zimą i przypomnieć sobie smak i zapach lata :)

Kompot czereśniowy na zimę

Składniki:

Kompot czereśniowy na zimę

 

  • czereśnie
  • cukier - 3 łyżki na litrowy słoik
  • woda

Sposób przygotowania:

Kompot czereśniowy na zimę
Czereśnie umyć, oderwać ogonki, osączyć na durszlaku. Napełnić nimi wyparzone litrowe słoiki. Do każdego słoika wsypać 3 łyżki cukru i wlać do pełna wodę. Zakręcić suchymi wyparzonymi zakrętkami. Duży garnek wyłożyć ściereczką włożyć słoiki, wlać zimną wodę do ok 1/2 wysokości. Pasteryzować ok 15 min. Wyciągać i układać do góry dnem do momentu wystudzenia, później odwrócić.