paulina57

paulina57

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Czereśnie w syropie cukrowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Jest to sposób na zatrzymanie smaku czereśni na zimę. Później wystarczy tylko przelać do dzbanka i dopełnić wodą.

Czereśnie w syropie cukrowym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Czereśnie w syropie cukrowym

 

Sposób przygotowania:

Czereśnie w syropie cukrowym
Czereśnie płuczemy, przebieramy robaczywki i przekładamy do wyparzonych słoiczków wypełniając je do ok. 3/4 wysokości.

Cukier i wodę wlewamy do garnka, wstawiamy je na gaz i gotujemy, aż cukier się rozpuści i powstanie cukrowy syrop.

Gorącym syropem zalewamy słoiczki wypełnione czereśniami. Słoiki zakręcam i pasteryzujemy je ok. 25 minut.  
Czereśnie w syropie cukrowym
Czereśnie płuczemy, przebieramy robaczywki i przekładamy do wyparzonych słoiczków
Czereśnie w syropie cukrowym
Cukier i wodę wlewamy do garnka, wstawiamy je na gaz i gotujemy, aż cukier się rozpuści
Czereśnie w syropie cukrowym
Gorącym syropem zalewamy słoiczki wypełnione czereśniami.