Sposób przygotowania:
Torcik kokosowo-czereśniowyBiszkopt:
Białka jajek ubijamy na sztywno. Partiami dodajemy cukier i dokładnie miksujemy. Dodajemy po jednym żółtku nie przerywając miksowania. Na koniec dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao i delikatnie ale dokładnie mieszamy. Masę przelewamy do tortownicy o śr. 24 cm z wyłożonym papierem do pieczenia dnem i pieczemy w 180 stopniach ok. 30 minut. Ostudzony biszkopt przekrawamy na dwa krążki.
Masa kokosowa:
2,5 szklanki mleka zagotowujemy z cukrami, masłem i wiórkami kokosowymi. W pozostałym mleku rozpuszczamy budynie, wlewamy na wrzące mleko, dokładnie mieszamy i jeszcze chwilę gotujemy.
Galaretka:
Obie galaretki rozpuszczamy w litrze wrzątku i studzimy. Czereśnie myjemy, przekrawamy na pół i usuwamy pestki.
Przełożenie:
Pierwszy blat biszkoptu ponczujemy (składniki ponczu mieszamy), wykładamy połowę gorącej masy kokosowej, rozsmarowujemy i przykrywamy drugiem blatem biszkoptu który także ponczujemy, wykładamy resztę kokosowej masy i odstawiamy do ostygnięcia. Na zimnej masie układamy połówki czereśni i zalewamy tężejącą galaretką. Wkładamy do lodówki do jej stężenia. Smacznego :)
zbysiowa
dagita
Bardzo dziękuję :)
Holly
Marika-
Magdalena88
dagita
Tak można. Będą pasowały maliny, jagody czy truskawki choć budyń jest gęsty i pasują do niego twardawe czereśnie.
dagita
Bardzo dziękuję za tak miłą opinię :) Zaczerwieniłam się jak ta galaretka :)
dagita
Dziękuję :) To moje pierwsze ciacho z czereśniami i stwierdzam że bardzo udane :)
weronikaS
marietta