Sposób przygotowania:
Kompot czereśniowy z cytrynowym sokiem
Najpierw oczyścić czereśnie, należy oderwać ogonki i je opłukać, a następnie osuszyć na sicie. Następnie czereśnie ponakłuwać wykałaczką. W dużym garnku zagotować wodę z cukrem i sokiem wyciśniętym z cytryny. Czereśnie wsypać do dużych litrowych słoików, zalać je wrzącą zalewą i od razu zakręcać. Na dnie dużego garnka ułożyć ścierkę, na niej ułożyć słoiki i napełnić garnek wodą, uważając aby nie dochodziła do wysokości nakrętek. Na małym ogniu pasteryzować kompoty do czasu, aż owoce stracą kolor czyli ok. 35- 40 minut.
zewa
Justine27
zewa
A to dziwne, bo ja robię kompoty z czereśni i nie zauważyłam, żeby pękały, dlatego pytam.
misia14
ja tez nie nakłuwam czereśni...a aromat wydobywa się po kilkumiesięcznym staniu w piwnicy...
zewa
Dokładnie a potem są pycha od razu ze słoika w zimowe wieczorki :)