Justine27

Justine27

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 204]

Kompot czereśniowy z cytrynowym sokiem

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Kompot z czereśni w słoiku.

Kompot czereśniowy z cytrynowym sokiem

Składniki:

Kompot czereśniowy z cytrynowym sokiem

 

Sposób przygotowania:

Kompot czereśniowy z cytrynowym sokiem
Najpierw oczyścić czereśnie, należy oderwać ogonki i je opłukać, a następnie osuszyć na sicie. Następnie czereśnie ponakłuwać wykałaczką. W dużym garnku zagotować wodę z cukrem i sokiem wyciśniętym z cytryny. Czereśnie wsypać do dużych litrowych słoików, zalać je wrzącą zalewą i od razu zakręcać. Na dnie dużego garnka ułożyć ścierkę, na niej ułożyć słoiki i napełnić garnek wodą, uważając aby nie dochodziła do wysokości nakrętek. Na małym ogniu pasteryzować kompoty do czasu, aż owoce stracą kolor czyli ok. 35- 40 minut.