Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Lody śmietankowo-czereśniowe wg Di

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Pyszne lody na bazie śmietanki i czereśni. Smakują rewelacyjnie i nie jedna osoba zrezygnuje z kupna lodów, ponieważ te domowe są przepyszne.

Lody śmietankowo-czereśniowe wg Di

Składniki:

Lody śmietankowo-czereśniowe wg Di

czereśnie

  • 200 ml śmietanki kremówki (najlepiej 36%)
  • 180 g czereśni (bez pestek)
  • 80 g cukru pudru
  • 1 łyżka mocnego alkoholu (użyłam wódki z zalanych skórek pomarańczowych)

Sposób przygotowania:

Lody śmietankowo-czereśniowe wg Di

Lody:

Lody śmietankowo-czereśniowe wg Di
Kremówki nie należy po ubiciu długo mieszać, aby nie zrobiło się masło.

Umyte i wydrylowane czereśnie rozdrobnić blenderem wraz z dodatkiem cukru pudru.
Śmietankę ubić na sztywno i powoli wymieszać z musem czereśniowym. Do masy wlać alkohol i ponownie przemieszać. Całość przełożyć do plastikowego, zamykanego pojemnika i schować do zamrażarki na około 6-8 godzin.

Przemieszanie.

Lody śmietankowo-czereśniowe wg Di
Przemieszanie lodów nada im puszystej konsystencji.

Lody przemieszać mikserem z 3 razy co 2 godziny.


Tagi:

beza bezy lody