monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1369]

Kompot jabłko-śliwkowy z dżemem brzoskw.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

I kolejny kompocik:), serdecznie zapraszam:)

Kompot jabłko-śliwkowy z dżemem brzoskw. Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kompot jabłko-śliwkowy z dżemem brzoskw.

 

  • 2,5 jabłka
  • 15 suszonych śliwek
  • 3 łyżki dżemu brzoskwiniowego
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1,75 l zimnej wody

Sposób przygotowania:

Kompot jabłko-śliwkowy z dżemem brzoskw.
Jabłka umyć, obrać i wyciąć gniazda nasienne. Pokroić w średniej wielkości kawałki, przełożyć do miski i zasypać cukrem. Przykryć i odstawić na 30-35 minut. Do garnka przełożyć jabłka wraz z sokami, które się wytrąciły. Dodać śliwki i dżem. Zalać wodą i zagotować. Gotować do miękkości jabłek. Pozostawić do ostygnięcia. Przecedzić przez sito do dzbanka. Jeśli ktoś ma życzenie może dosłodzić, ale dżem daje już wspaniałą słodycz:)
Kompot jabłko-śliwkowy z dżemem brzoskw.
Umyte i obrane jabłka pokroić i zasypać cukrem
Kompot jabłko-śliwkowy z dżemem brzoskw.
Wsypać śliwki suszone do garnka
Kompot jabłko-śliwkowy z dżemem brzoskw.
Do garnka dodać dżem i wodę i gotować do miękkości jabłek