Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1775]

Kompot na zimę z czerwonego agrestu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Kompot na zimę z czerwonego agrestu to cząstka słonecznego lata na jesienne i zimowe dni - polecam do obiadu.

Kompot na zimę z czerwonego agrestu

Składniki:

Kompot na zimę z czerwonego agrestu

 

  • około 1 kg czerwonego agrestu
  • około 700-750 ml wody
  • 400 g cukru

Sposób przygotowania:

Kompot na zimę z czerwonego agrestu
Agrest płuczemy w zimnej wodzie, wkładamy do wyparzonych słoików do około 3/4 ich wysokości - owoce układamy dość ciasno.

Wodę zagotowujemy dodajemy do niej cukier i mieszamy do jego rozpuszczenia. Gorącą wodą z cukrem zalewamy owoce - zostawiamy około 2 cm do wysokości słoika, zakręcamy słoiki.

Słoiki pasteryzujemy przez 10 minut,. wyciągamy i układamy do góry dnem do wystygnięcia.

Przechowujemy w ciemnych chłodnych pomieszczaniach.

Tagi:

owoce agrest