peggi

peggi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 227]

Muffiny żytnio-kukurydziane z agrestem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Szybki, słodki deser, pozbawiony zbędnego tłuszczu. Mąka żytnia razowa sprawia, że jednocześnie staje się pożywną przekąską. Muffiny świetnie sprawdzą się na drugie śniadanie nie tylko dla naszych pociech.

Muffiny żytnio-kukurydziane z agrestem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Muffiny żytnio-kukurydziane z agrestem

 

  • 1 szklanka mąki żytniej razowej
  • 1 szklana mąki kukurydzianej
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 3/4 szklanki cukru demerara
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 jaja
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki musu jabłkowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 garści płatków migdałowych
  • ok 300 g agrestu (może być mrożony)

Sposób przygotowania:

Muffiny żytnio-kukurydziane z agrestem
W miseczce mieszamy suche składniki, mąki, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól, cukier. W drugiej większej misce miksujemy jaja z mlekiem i musem jabłkowym.

Stopniowo dodajemy mieszankę suchych składników (cały czas miksując). Po połączeniu się składników dodajemy sok z cytryny, płatki migdałowe i agrest (rozmrożony). Mieszamy przy pomocy łyżki.

Foremki do muffinek wykładamy papilotkami (lub lekko smarujemy olejem), do których wykładamy przygotowane ciasto. Wierzch możemy posypać niewielką ilością grubego cukru.

Pieczemy około 20 minut w temperaturze 220 stopni. Przed podaniem studzimy.
Muffiny żytnio-kukurydziane z agrestem
Muffiny żytnio-kukurydziane z agrestem - po upieczeniu