Nika53

Nika53

Starszy Kucharz
[Przepisów: 66]

Książka Kucharska: Smaczne przetwory domowe

Kompot malinowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepis z książki Artura Jabłońskiego Smaczne Przetwory Domowe

 Kompot malinowy

Składniki:

Kompot malinowy

 

  • 1 kg malin,
  • 35 dag cukru,
  • 0,5 litra wody.

 

 

Sposób przygotowania:

Kompot malinowy
Kompot przygotowujemy z owoców zebranych jeszcze tego samego dnia, najpóźniej następnego dnia po ze- braniu. Owoce dokładnie przebieramy, usuwając pod- niszczone i zarobaczone. Następnie owoce przepłuku- jemy przez sito w dużej ilości wody, spłukujemy, osą- czamy i dość delikatnie, aby nie pognieść, umieszcza- my w słoikach typu twist. Z wody i cukru przygotowu- jemy syrop, usuwając powstały na wierzchu szum. Sy- ropem zalewamy owoce w słoikach i zamykamy na- krętkami, po czym słoiki wstawiamy do kotła z ogrza- ną wodą i podgrzewamy do temperatury 90 stopni. W tej temperaturze słoiki pasteryzujemy przez 20 minut. Po wyjęciu słoików, dokręcamy nakrętki i ustawiamy słoiki dnem do góry czekając do ostygnięcia. Po osty- gnięciu, słoiki umieszczamy w spiżarni.