Sposób przygotowania:
Kompot malinowy
Kompot przygotowujemy z owoców zebranych jeszcze tego samego dnia, najpóźniej następnego dnia po ze- braniu. Owoce dokładnie przebieramy, usuwając pod- niszczone i zarobaczone. Następnie owoce przepłuku- jemy przez sito w dużej ilości wody, spłukujemy, osą- czamy i dość delikatnie, aby nie pognieść, umieszcza- my w słoikach typu twist. Z wody i cukru przygotowu- jemy syrop, usuwając powstały na wierzchu szum. Sy- ropem zalewamy owoce w słoikach i zamykamy na- krętkami, po czym słoiki wstawiamy do kotła z ogrza- ną wodą i podgrzewamy do temperatury 90 stopni. W tej temperaturze słoiki pasteryzujemy przez 20 minut. Po wyjęciu słoików, dokręcamy nakrętki i ustawiamy słoiki dnem do góry czekając do ostygnięcia. Po osty- gnięciu, słoiki umieszczamy w spiżarni.