Sposób przygotowania:
Kompot renklodowy
Do kompotu wybieramy owoce dojrzałe, ale nie przej- rzałe, najlepiej o barwie czerwonej, ewentualnie doj- rzałe o barwie zielonej. Śliwki należy dokładnie prze- brać, odrzucić owoce uszkodzone, poodrywać szypuł- ki, po czym umyć w ciepłej wodzie i osączyć. Następnie śliwki przekrajamy na pół, usuwając pestki, po czym wkładamy je do słoików typu wek i lekko uciskamy, aby było jak najmniej wolnego miejsca między owocami. Przygotowujemy syrop z wody i cukru, usuwając szum z powierzchni zalewy. Zalewamy śliw ki gorącym syropem i słoiki zakręcamy szczelnie nakrętkami. Słoiki umieszczamy w kotle z podgrzaną wodą, którą podgrzewamy do temperatury 90 stopni i w takiej temperaturze pozostawiamy słoiki na 20 minut. Po wyjęciu z wody i ostudzeniu, słoiki umieszczamy w chłodnym, ciemnym miejscu.