Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Kompot śliwkowo-brzoskwiniowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszny kompocik z żółtych śliwek i brzoskwiń z galaretką cytrynową. Podany na zimno z kostkami lodu wyśmienicie gasi pragnienie.

Kompot śliwkowo-brzoskwiniowy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kompot śliwkowo-brzoskwiniowy

 

  • 80 dkg żółtych śliwek
  • 1 kg brzoskwiń
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3,5 l wody
  • 1 opakowanie galaretki cytrynowej

Sposób przygotowania:

Kompot śliwkowo-brzoskwiniowy
Śliwki i brzoskwinie umyć, przekroić, wyjąć pestki. Owoce przełożyć do garnka. Do owoców wlać wodę, dodać cukier, zagotować. Gotować pod przykryciem ok. 15 minut. Po tym czasie garnek z kompotem zdjąć z ognia. Do kompotu wsypać galaretkę. Wymieszać tak, żeby galaretka dokładnie się rozpuściła. Kompot podawać na ciepło lub po ostudzeniu.
Kompot śliwkowo-brzoskwiniowy
Umyte przekrojone i wypestkowane owoce przełożone do garnka.
Kompot śliwkowo-brzoskwiniowy
Woda i cukier dodane do owoców w garnku.
Kompot śliwkowo-brzoskwiniowy
Galaretka cytrynowa w proszku dodana do ugotowanego kompotu.

Tagi:

śliwki