zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Kompot śliwkowo jabłkowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

najlepszy jest mocno schłodzony

Kompot śliwkowo jabłkowy

Składniki:

Kompot śliwkowo jabłkowy

 

  • 2 kg żółtych śliwek
  • 1 kg papierówek
  • 1 galaretka truskawkowa
  • cukier do smaku
  • sok z 1/2 cytryny
  • 4 l wody

Sposób przygotowania:

Kompot śliwkowo jabłkowy
Śliwki i jabłka umyć. Z papierówek za pomocą specjalnego nożyka wyciąć gniazda nasienne. Do dużego garnka wrzucić przygotowane owoce, zalać zimną wodą. Od momentu zagotowania się wody kompot gotować na mniejszym ogniu około 10 minut. Można krócej, ale ja wolę jak owoce się rozpadną. Na koniec wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać, po czym wlać sok z cytryny, dodać jeszcze do smaku cukier i ponownie wymieszać. Kompot można spożywać ciepły lub schłodzić.

Tagi:

śliwki