frank55

frank55

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 55]

Kompot śliwkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 190
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Robię dużo różnych przetworów, tym razem przygotowałem kompot ze śliwek węgierek. Wypestkowane z dodatkiem goździków.

Kompot śliwkowy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kompot śliwkowy

 

  • śliwki węgierki
  • cukier kryształ 2,5 łyżki na słoik litrowy
  • woda gotowana
  • goździki 1 szt. do słoika

Sposób przygotowania:

Kompot śliwkowy
Śliwki najlepiej węgierki, przebrać i przekroić na połówki. Wyjąć pestki i opłukać pod bieżącą wodą. Przygotować czyste i wyparzone słoiki, wkładać śliwki do słoików i wsypać cukier.

Wodę zagotować z goździkami i zalać śliwki.

Zakręcić słoiki i pasteryzować około 15 minut większe słoiki.

Gotowe wynieść w chłodne miejsce.
Kompot śliwkowy
śliwki węgierki, przekroić i wyjąc kości, opłukać pod bieżącą wodą
Kompot śliwkowy
przekrojone i opłukane układać do słoików i wsypać cukier
Kompot śliwkowy
Zalać gorącą wodą z dodatkiem goździków i zakręcić słoiki, pasteryzować 13 minut.