zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2419]

Cukiniowo - paprykowy sos na zimę

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dziś polecam Wam kolejną wariację sosu z cukinii na zimę. Tym razem jest to sos cukiniowo paprykowy o słodko kwaśnej nucie. Taki sos będzie jak znalazł na zimę jako sos do pizzy czy sos do spaghetti.

Cukiniowo - paprykowy sos na zimę

Składniki:

Cukiniowo - paprykowy sos na zimę

 

  • 4 kg cukinii ( waga po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych )
  • 2 kg papryki ( waga po usunięciu gniazd nasiennych )
  • 1 kg cebuli
  • 40 g ziół prowansalskich
  • 1 szk cukru trzcinowego
  • 1 op ostrej papryki
  • 1,5 szk octu 10 %
  • sól do smaku
  • 4 słoiczki koncentratu pomidorowego ( po 200 ml )

Sposób przygotowania:

Cukiniowo - paprykowy sos na zimę
Warzywa obrać a potem zmielić w maszynce do mięsa

Najlepiej użyć sitka ze średnimi otworami.

Następnie warzywa wrzucić do garnka i wszystko gotować 30 minut od czasu do czasu mieszając.

Potem dodać przyprawy bez octu i dalej gotować 15 minut.

Po tym czasie dodać ocet i gotować dalej kolejne 15 minut.

Gotowym sosem napełnić słoiki i zakręcić je.

Słoiki z sosem pasteryzować około 30 minut a po pasteryzacji wystudzić i przechowywać w chłodnym miejscu.