BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Kompoty z owoców mieszanych

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dzisiaj przygotowałam kompoty na zimę z jabłek kwaśnych, jabłek słodkich oraz śliwek. Do kompotów dodałam cukier oraz sok z cytryny.

Kompoty z owoców mieszanych Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Kompoty z owoców mieszanych

 

 

  • Dodatkowo;
  • woda zimna 2 litry,
  • cukier 4 łyżki,
  • sok z 1 cytryny,

Sposób przygotowania:

Kompoty z owoców mieszanych
Jabłka umyć osuszyć i pokroić w ćwiartki, usuwając gniazda nasienne.

Śliwki umyć osuszyć na sicie.

Do przygotowanych czystych, suchych słoików wkładamy śliwki, jabłka kwaśne, a na koniec jabłka słodkie. Całość zalewamy przegotowaną wodą z cukrem oraz z sokiem z cytryny.

Słoiki dokładnie zakręcamy i pasteryzujemy.

Pasteryzujemy około 10 - 15 minut od momentu zagotowania.

Po wyjęciu słoiki obracamy do góry dnem.
Kompoty z owoców mieszanych
Owoce umyć,osuszyć,pokroić w ćwiartki a następnie usunąć gniazda nasienne
Kompoty z owoców mieszanych
Do czystych,suchych słoików włożyć umyte śliwki
Kompoty z owoców mieszanych
Następnie włożyć ćwiartki jabłek kwaśnych
Kompoty z owoców mieszanych
Na koniec włożyć jabłka słodkie do góry słoika
Kompoty z owoców mieszanych
Zagotować wodę z dodatkiem cukru i soku z cytryny
Kompoty z owoców mieszanych
Wodą zalać słoiki z owocami,dokładnie zakręcić i pasteryzować