Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Puree z pieczonej dyni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jeśli chcemy mieć zapas dyni na dłuższy czas to proponuję wykonać puree z pieczonej dyni. Zakręcone w słoiczku może postać w lodówce nawet do 2 tygodni.

Puree z pieczonej dyni

Składniki:

Puree z pieczonej dyni

 

  • 1 dynia
  • brązowy papier do pieczenia ciast

Sposób przygotowania:

Puree z pieczonej dyni

Przygotowanie dyni:

Puure z pieczonej dyni
Pokrojoną dynię ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

Dynię dokładnie umyć. Przekroić na pół. Usunąć miąższ z pestkami. Pokroić na mniejsze kawałki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ciast.

Pieczenie dyni:

Puure z pieczonej dyni
Upieczoną dynię ściągamy z blaszki za pomocą łyżki oddzielamy miąższ od skórki

Pokroją dynię na blaszce wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok.180 stopni i pieczemy ok. 45-50 min. Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika. Ściągamy dynię z blaszki. Za pomocą łyżki oddzielamy upiczony miąższ od skórki.

Etap końcowy:

Puure z pieczonej dyni
Puure z dyni przekładamy do wyparzonych słoiczków

Upieczony miąższ z dyni zmiksować na gładką masę za pomocą blendera. Przełożyć do wyparzonych słoiczków. Dokładnie zakręcić. Przechowujemy w lodówce nawet do 2 tygodni.