Sposób przygotowania:
Kompot na zimę z czerwonego agrestu
Agrest płuczemy w zimnej wodzie, wkładamy do wyparzonych słoików do około 3/4 ich wysokości - owoce układamy dość ciasno.
Wodę zagotowujemy dodajemy do niej cukier i mieszamy do jego rozpuszczenia. Gorącą wodą z cukrem zalewamy owoce - zostawiamy około 2 cm do wysokości słoika, zakręcamy słoiki.
Słoiki pasteryzujemy przez 10 minut,. wyciągamy i układamy do góry dnem do wystygnięcia.
Przechowujemy w ciemnych chłodnych pomieszczaniach.
Wodę zagotowujemy dodajemy do niej cukier i mieszamy do jego rozpuszczenia. Gorącą wodą z cukrem zalewamy owoce - zostawiamy około 2 cm do wysokości słoika, zakręcamy słoiki.
Słoiki pasteryzujemy przez 10 minut,. wyciągamy i układamy do góry dnem do wystygnięcia.
Przechowujemy w ciemnych chłodnych pomieszczaniach.