Nika53

Nika53

Starszy Kucharz
[Przepisów: 66]

Książka Kucharska: Smaczne przetwory domowe

Kompot z gruszek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepis z książki Artura Jabłońskiego Smaczne Przetwory Domowe

Kompot z gruszek

Składniki:

Kompot z gruszek

 

  • 1 kg gruszek
  • 25 dag cukru,
  • 0,5 litra wody.

 

 

Sposób przygotowania:

Kompot z gruszek
W przypadku kompotów, można korzystać z różnych odmian gruszek, zwracając szczególną uwagę na to, aby owoce były zarówno dojrzałe jak i twarde. Przy- stępując do przygotowania kompotu, gruszki myjemy i obieramy z cienkiej skórki. Zależnie od wielkości owoców, małe możemy pozostawić w całości, nato- miast większe przekrajamy na połówki usuwając z nich gniazda nasienne. Aby uniknąć ściemnienia obranych gruszek, należy je szybko blanszować, tzn. obgotować przez 5 minut w niewielkiej ilości wody, po czym po- wkładać do słoików i zalać gorącym syropem. Słoiki następnie umieszczamy w kotle z podgrzaną do tempe- ratury 90 stopni wodą i pasteryzujemy je w tej tempe raturze przez 25 minut. Wyjmujemy, schładzamy i umieszczamy w spiżarni.