caroline1983

caroline1983

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 322]

Kompot z jagód

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Do wykorzystania na kompot, zupę jagodowa i jak kto chce

Kompot z jagód

Składniki:

Kompot z jagód

 

Sposób przygotowania:

Kompot z jagód
Jagody przebrać z liści itp. Do małych słoików wsypywać tyle jagód zeby siegały pod szyjkę oraz cukier (na słoik od dżemu daje 2 łyzki, na taki mały od ketchupu 1 łyżkę). Wlewamy tyle wody żeby siegała do szyjki i zakrecamy szczelnie. Słoiki owijamy starymi gazetami żeby się nie obijały, wkładamy do garnka i zalewamy woda do 3/4 ich wysokości. Pasteryzujemy 15-20 minut (od chwili zagotowania).
W ten sam sposób można też robic z innych owoców.