Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Kompot z suszu,

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Kompot z suszu najlepiej smakuje mocno schłodzony...

Kompot z suszu, Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kompot z suszu,

 

  • 10 dag śliwek kalifornijskich
  • 15 dag rodzynek królewskich
  • 10 dag moreli suszonych
  • 6 plastrów ananasa kandyzowanego
  • 10 dag żurawiny kandyzowanej
  • 10 dag jabłek suszonych
  • 5 dag suszonej gruszki
  • 2 średnie cytryny
  • cukier

Sposób przygotowania:

Kompot z suszu,
Cytryny myjemy, zalewamy wrzątkiem, wycieramy. Pozostałe owoce dokładnie płuczemy, a następnie zalewamy około 2,5- 3 litrami letniej wody, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy do czasu aż owoce będą miękkie, doprawiamy odrobiną cukru. Sparzone cytryny kroimy na pół, dodajemy do gorącego kompotu i odstawiamy w chłodne miejsce. Gdy kompot wystygnie, wlewamy sok wyciśnięty w wrzuconych uprzednio do niego cytryn- skórki wyrzucamy (sok powinniśmy wycisnąć od razu po wychłodzeniu płynu, aby kompot nie zgorzkniał od skórek). W razie potrzeby dodajemy jeszcze odrobinę cukru.
Kompot z suszu,
Cytryny myjemy, zalewamy wrzątkiem, wycieramy dokładnie.
Kompot z suszu,
Pozostałe owoce dokładnie płuczemy, a następnie zalewamy około 2,5- 3 litrami letniej wody, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień
Kompot z suszu,
gotujemy do czasu aż owoce będą miękkie, doprawiamy odrobiną cukru. Sparzone cytryny kroimy na pół, dodajemy do gorącego kompotu i odstawiamy w chłodne miejsce.