Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Kruche pierożki z kutią

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Niezwykle pyszne i kruche ciasteczka. Idealne na świąteczny poczęstunek. Bardzo proste i szybkie w wykonaniu.Użyłam do nich gotowej masy z puszki, takiej pachnącej i pełnej bakalii. Polecam wypróbować takiej kutii.

Kruche pierożki z kutią Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kruche pierożki z kutią

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • pół szklanki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 20 dag masła lub margaryny

Dodatkowo:

  • 40 dag kutii z bakaliami (gotowej z puszki)
  • mąka pszenna do posypania stolnicy

Sposób przygotowania:

Kruche pierożki z kutią
1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i chłodzimy w lodówce.

2. Formowanie pierożków: Następnie schłodzone ciasto wałkujemy na stolnicy. Wykrawamy krążki, nakładamy nadzienie i zlepiamy formując pierożki.

3. Pieczenie: Ciasteczka układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy do zrumienia w temperaturze 180 stopni przez około 15-20 minut.

4. Podanie: Ciasteczka studzimy i podajemy. Smacznego życzę.

Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Z tej receptury wyszły mi 2 blaszki ciasteczek.
Kruche pierożki z kutią
Wykonanie pysznych pierożków kruchych z kutią.