SUPERPRZEPIS

Anyżkowy kompot z suszu z %

         
ocena: 4/5 głosów: 6
Anyżkowy kompot z suszu z % Więcej zdjęć (5)

Gdyby nie te % to można by uznać , że to tradycyjny kompot z suszonych owoców podawany na Wigilię. Ale dorosłym przecież możemy podać osobno.

Składniki:

Anyżkowy kompot z suszu z %

 

  • 10 śliwek suszonych
  • 8 moreli suszonych
  • 5 daktyle
  • 2 przekrojona na ćwiartki suszona figa
  • 1/3 szklanki rodzynek
  • 1/2 świeżego jabłka ( nie miałam suszonego- zapomniałam kupić )
  • 1 suszona gruszka
  • 1 łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 2 goździki
  • kawałek laski cynamonu
  • 1 anyż gwiaździsty ( Badian)
  • 2 łyżki miodu
  • 1 litr wody
  • 50-100 ml anyżówki ( Ouzo)

 

Sposób przygotowania:

Anyżkowy kompot z suszu z %
Owoce ( śliwki, morele, jabłko, gruszkę ), bakalie( daktyle, figę, rodzynki, skórkę pomarańczową ) i przyprawy ( goździki, cynamon, anyż, miód) zalać wodą i gotować na małym gazie 30 minut .

Przecedzić.

 Wymieszać. Ostudzić .Wstawić do lodówki .

Do zimnego wlać Ouzo- zamieszać ( ilość ouzo zależy od mocy jaką chcemy osiągnąć ).

Można podawać z kostkami lodu.



* Oczywiście na Wigilię % nie dolewamy- dopiero po.



** Owoce z kompotu albo domownicy podjadają , albo możemy zamrozić i kiedyś po rozmrożeniu zmiksować i potraktować jak mus do naleśników. 
Anyżkowy kompot z suszu z %
Wrzucić do garnka wszystkie owoce -bakalie i przyprawy
Anyżkowy kompot z suszu z %
Zalać wodą i gotowac na małym gazie aż owoce będą miękkie a kompot esencjonalny
Anyżkowy kompot z suszu z %
Kompot przecedzić i doprawićb do smaku -dodać ouzo
Anyżkowy kompot z suszu z %
Odcedzone owoce podawać osobno do podjadania