karolcia_zip

karolcia_zip

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 255]

Kompot z truskawek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kompot z truskawek doskonały na zimę.

Kompot z truskawek

Składniki:

Kompot z truskawek

 

  • 1 kg truskawek
  • 2 szklanki wody
  • 15 dag cukru

Sposób przygotowania:

Kompot z truskawek
Truskawki myjemy i usuwamy szypułki. Do słoików wkładamy truskawki tak, żeby od góry zostało ok. 3-4 cm wolnego miejsca. Następnie w garnku zagotowujemy syrop z wody i cukru. Gorącym syropem zalewamy słoiki do pełna i zakręcamy. Pasteryzujemy ok 20 minut. Słoiki wyjmujemy z wody i stawiamy dnem do góry.
Smacznego :)