frank55

frank55

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 55]

Kompot z truskawek z borówkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
  • KALORIE: 150
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kompoty to dobry zapas na zimę, bo w sezonie można przygotować ze świeżych owoców. Warto przygotowywać własne zapasy bo są zdrowsze.

Kompot z truskawek z borówkami

Składniki:

Kompot z truskawek z borówkami

 

Sposób przygotowania:

Kompot z truskawek z borówkami
Truskawki umyć pod bieżącą wodą i odszypułkować. Borówki amerykańskie opłukać na sicie.

Wodę zagotować z cukrem i ostudzić ale nie jest to konieczne. Słoiki wyparzyć i wkładać do wyparzonych słoików na przemian truskawki i borówki amerykańskie.

Zalać przygotowanym syropem i zakręcić słoiki, wstawić di garnka do pasteryzacji na 10 minut. 

Wyjąć i odwrócić do góry dnem.